The Goldcrest

Loading...

Loading...

Goldcrest

Goldcrest jest tak ma艂y, 偶e czasem zapl膮tuje si臋 w paj臋czyny!

The Goldcrest (Regulus regulus), On jest naprawd臋 ma艂y. Jest to r贸wnie偶 jeden z najmniejszych ptak贸w w Europie: mierzy oko艂o 9 cm i wa偶y tylko 5 do 7 g. Jego 偶ywotno艣膰 wynosi 7 lat.

Wszystkie kolory

  • Oliwa z powrotem.
  • Bia艂o-be偶owy brzuch.
  • Na g艂owie diadem z pomara艅czowych pi贸r w m臋skim, 偶贸艂tym u samicy, otoczony dwiema czarnymi liniami.
  • Czarny i szpiczasty dzi贸b.
  • Oko zakre艣lone na bia艂o.

Jego siedlisko

  • Wielkie evergreeny (szczeg贸lnie 艣wierki) s膮 preferowanym siedliskiem dla Goldcrest. Ale znajduje si臋 r贸wnie偶 w du偶ych ogrodach i parkach z jod艂ami, modrzewiami, sosnami...
  • Twarde drewno i krzewy r贸wnie偶 mog膮 go chroni膰 podczas migracji.

Jego zwyczaje

  • To nadpobudliwe! On jest zawsze w ruchu, fruwaj膮cy w poszukiwaniu swojej gro藕by.
  • Nie jest bardzo widoczny ze wzgl臋du na sw贸j ma艂y rozmiar, ale tak偶e dlatego, 偶e pozostawia niewiele drzewa, na kt贸rym si臋 osiad艂.
  • Podczas zalot贸w samiec podnosi dudek.
  • 呕ywi si臋 owadami, kt贸rych szuka w li艣ciach i szczelinach kory drzew. Cz臋sto patrzy do g贸ry nogami, pozycja, na kt贸r膮 pozwalaj膮 mu jego pot臋偶ne palce. Je tak偶e paj膮ki.
  • Zu偶ywa kilka nasion i zjada te, kt贸re znajdzie na ziemi. W zimie mo偶e przychodzi膰 i je艣膰 w ogrodach.

Jego 艣piew

  • Jego piosenka i jego krzyk s膮 bardzo ostre, do tego stopnia, 偶e 鈥嬧媍zasami s膮 nies艂yszalne dla niekt贸rych ludzi.

Troch臋 wi臋cej

Je艣li Goldcrest jest tak aktywny i gor膮czkowy w poszukiwaniu po偶ywienia, to dlatego, 偶e ma du偶e potrzeby. Rzeczywi艣cie, musi codziennie spo偶ywa膰 ekwiwalent swojej wagi w 偶ywno艣ci, czyli do 7 g. To reprezentuje wiele ma艂ych owad贸w i paj膮k贸w!

Loading...

Wideo: The Goldcrest and its call.

Loading...

Podziel Si臋 Z Przyjaci贸艂mi