Dzi臋cio艂 Wielki

Loading...

Loading...

Dzi臋cio艂 du偶y

Dzi臋cio艂 wielki lubi znale藕膰 orzechy, du偶e nasiona i t艂uszcz w 偶艂obie.

Dzi臋cio艂 du偶y (Dendrocopos major). 艁atwo j膮 rozpozna膰 dzi臋ki czarno-bia艂ym upierzeniu i jasnoczerwonemu brzuszkowi. Mierzy 24 cm, wa偶y od 70 do 98 g i 偶yje oko艂o 11 lat.

Wszystkie kolory

  • Upierzenie czarno-bia艂e.
  • Czarna czapka.
  • Czarny w膮s 艂膮cz膮cy czarnego ko艂nierza.
  • Czerwony kwadrat na szyi m臋偶czyzny.
  • Jasny czerwony brzuch.
  • Czarny ty艂 oprawiony w biel.

Jego siedlisko

  • Zamieszkuje lasy li艣ciaste, tereny le艣ne, parki, du偶e ogrody, 偶ywop艂oty, sady.
  • Le偶y w dziurze, kt贸r膮 wykopa艂 w pniu lub du偶ej ga艂臋zi.

Jego zwyczaje

  • Nie lubi uciec od drzew i rzadko 偶eruje na ziemi. Szuka po偶ywienia, obracaj膮c si臋 spiralnie wok贸艂 pnia, id膮c w g贸r臋 iw d贸艂.
  • D艂ugi, zw臋偶aj膮cy si臋 i lepki j臋zyk pozwala wyodr臋bni膰 jedzenie ze szczelin kory.
  • Wiosn膮 robi ma艂e dziury w pniach drzew, aby wch艂on膮膰 sok, kt贸ry jest kulk膮.
  • Szuka tak偶e nasion, owoc贸w, ma艂ych bezkr臋gowc贸w, jag贸d. Lubi orzechy i orzechy.
  • Absolutnie pozbawiony skrupu艂贸w, zje nawet jaja innych ptak贸w, nawet noworodk贸w, kt贸re znajdzie w gniazdach.

Jego 艣piew

  • Emituje pojedyncz膮 nut臋, kr贸tk膮, such膮 i ostr膮, a tak偶e bardziej mi臋kkie i ni偶sze d藕wi臋ki.

nie myli膰 czarny pic

Nie mieszaj... Czarny dzi臋cio艂

To najwi臋kszy z szczyt贸w. B臋dziesz raczej widzia艂 go w g贸rach w du偶ych lasach iglastych lub w mieszanych lasach nizinnych, z艂o偶onych z buka i zimozielonych.

Troch臋 wi臋cej

Wielki dzi臋cio艂 b臋bni wiosn膮. To b臋bnienie pozwala mu si臋 komunikowa膰, zw艂aszcza po to, aby da膰 mu do zrozumienia, 偶e 鈥嬧媙adal jest singlem. Mo偶e da膰 od 5 do 20 pecks na sekund臋, a to od 5 do 6 razy na minut臋, do 600 razy dziennie dla niepokrytego m臋偶czyzny!

Loading...

Wideo: Dzi臋cio艂 Wielki i Trznadel, karmnik w Tarnowie..

Loading...

Podziel Si臋 Z Przyjaci贸艂mi