Seagull, Ptak Nadmorski

Podobnie jak jego kuzynka z mew膮 morsk膮, mewa jest cz臋艣ci膮 rodziny Laridae. Jest to szczeg贸lnie charakterystyczny ptak francuskiego wybrze偶a, ale mewa mo偶e r贸wnie偶 偶y膰 w g艂臋bi l膮du wzd艂u偶 rzeki, rzeki lub w pobli偶u punkt贸w wodnych, nawet w miastach.

Mewa jest mniejsza ni偶 Mewa i ma kolorowy rachunek. Istnieje wiele gatunk贸w mew: Mewa 艣mieszka, Mewa Bonaparte, Czarnog艂owa Kittiwake, Silverfish lub Mewa Franklina.

Seagull

Mewa 艣mieszka: najbardziej rozpowszechniona

Mewa 艣mieszka to ta, kt贸r膮 spotykamy najbardziej na francuskim wybrze偶u. Jest rozpoznawalna dzi臋ki bia艂ej g艂owie, nogom i pomara艅czowo-czerwonemu dziobie. Mewa jest szczeg贸lnie rozpoznawalna dzi臋ki charakterystycznemu, ochryp艂emu okrzykowi, kt贸ry wygl膮da jak szyderczy u艣miech. Jest to bardzo g艂o艣ny ptak, kt贸ry 偶yje, 偶ywi si臋 i 艣pi w koloniach.

Jego pokarm sk艂ada si臋 z owad贸w, ich larw, d偶d偶ownic, ma艂ych skorupiak贸w, mi臋czak贸w i ma艂ych ryb, kt贸re 艂apie w locie. Mewa 艣mieszka r贸偶ni si臋 od mew w sezonie l臋gowym obecno艣ci膮 br膮zowej czapeczki zdobi膮cej jej g艂ow臋.

Grupa mew

Ptak towarzyski i w臋drowny

Wi臋kszo艣膰 gatunk贸w mew 偶yje w grupach. Zbieraj膮 si臋, aby zagnie藕dzi膰 si臋, wsp贸lnie 艣ledz膮 jedzenie i widz膮 ich lec膮cych nad oceanami w formacji za 艂odziami rybackimi, aby mie膰 nadziej臋 na odzyskanie ma艂ych ryb. W okresie zimowym mewy migruj膮 na po艂udnie, inne w cz臋艣ciowy spos贸b.

Niekt贸re gatunki mew wyruszaj膮 daleko w g艂膮b l膮du, w miastach. 呕ywi膮 si臋 odpadami wytworzonymi przez cz艂owieka, kt贸re znajduj膮 si臋 w ilo艣ciach przekraczaj膮cych 艣mietniska.

Wideo: Nadmorskie mewy.

Podziel Si臋 Z Przyjaci贸艂mi